from shutter to computer

Latest

kids convo

Advertisements

SC Melaka 2011

 

 

Amer & Huda

 

Semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat.

Mr Adan & Kak Sha

No edit sebab aku malas..haha

baby photography

CnC are welcomed.

I bet all the photographers have heard this term, but do they understand it? Not all of them understood the terms comment and critics are welcomed.  Yes, normally for beginner photographer, they like to post their pictures or images on web, good; they are showing their determinants on learning photography.

Normally at the bottom of the sets of photo they will write cnc are welcomed or sila komen, kritik, puji, kutuk dan sebagainya. But some of them, are getting naik darah or melenting when the pictures get kutuk-kutuk so worse. Some of them are unacceptable of the comment they get, and then becoming balas-balas cakap on that forums. Come on guys, the point is, whether you get praise or kutuk, you must accept it. Dah kalaw kaw tak mahu kene kutuk, share-share jerlah gambaq yang kaw tangkap itu dengan nenek or maktam kaw. You have upload the pic, so bear for it lah.

So many times I have found people like this. You know my style, saya suka memberi komen dengan setulus dan seikhlas hati, jika gambar itu macam bole buat wrapping paper for nasi lemak, I would say that, if it is nice, it is nice. So many times also I have been blacklist from some baru nak up photographer because of that. Yet the conclusion is, don’t go for it if you don’t dare for it. Thanks.

hambik kaw!!

Stadium Shah Alam

Last time tak ingat brapa haribulan, my friend and I went to Stadium Shah Alam to watching footbal games between Selangor and Singapore.  Selangor were defeated by 4-1. Congrats Selangor!! haha.

Seriously aku memang tak sokong langsung pon team Selangor ni walaupon aku dilahirkan di Selangor. That day dapat tiket cemey (free) by my sport sc. friend, Muhammad Hafiz, aku pon macam bosan jer tak de nak buat ape, layan jerlah game ni. Croud bole tahan ramai gak.

Sempat jugakla snap some pix, sebab aku taw game ni confirm bosan, tu yang bawak cam tu.

Nilai wang anda bagi jurufoto perkahwinan

Untuk Apakah Anda Membayar Jurugambar Anda

-Seperti yang tersiar di dalam majalah Pesona Pengantin
Oleh: Hasnuddin Abu Samah, Pengarah Urusan, Adan Impresif.

Apabila anda mengupah seorang jurugambar untuk merakamkan gambar majlis perkahwinan anda, beliau akan mengenakan sejumlah harga tertentu bagi perkhidmatannya. Sekiranya anda tidak memahami akan proses yang terlibat dalam menghasilkan gambar perkahwinan, anda tentu akan menganggap harga yang dikenakan adalah tidak setimpal. Berikut saya senaraikan 5 kos utama yang sebenarnya terlibat dalam menghasilkan gambar perkahwinan:

1) Kos Peralatan Kamera
Untuk menghasilkan gambar perkahwinan yang baik memerlukan kamera yang berkualiti. Satu set kamera digital yang baik berharga dalam lingkungan RM 10,000. Selain dari kos pembelian, kos pemeliharaan juga diambil kira. Set kamera ini perlu dinaiktaraf, diservis dan diperbaiki jika berlaku kerosakan. Peralatan digital mengalami susut nilai yang lebih cepat berbanding peralatan kamera analog. Dengan mengambil kira semua kos inilah jurugambar mengenakan harga tertentu untuk perkhidmatan mereka. Ini bermakna, selain mengupah jurugambar, anda juga sebenarnya membayar kos sewa peralatan mereka.

2) Kemahiran Jurugambar
Untuk menjadi seorang jurugambar yang baik, seseorang itu perlulah mempunyai kemahiran fotografi yang tinggi. Selain dari itu, jurugambar juga perlu mempunyai kemahiran lain seperti kreativiti, pandai berkomunikasi, mempunyai citarasa yang tinggi dan kemahiran lain. Kemahiran ini hanya dapat dikuasai dengan pengetahuan, latihan dan pengalaman. Ini bermakna, semakin tinggi kemahiran seseorang jurugambar itu, semakin tinggi pula harga yang akan dikenakan untuk perkhidmatannya.

3) Masa Perkhidmatan
Jurugambar adalah seorang profesional. Ini bermakna, beliau hanya akan mendapat bayaran dari kerja perkhidmatan yang dilakukan. Seseorang jurugambar cuma boleh merakam gambar untuk satu majlis sahaja pada sesuatu masa. Ini bermaksud, masa adalah satu faktor yang amat bernilai kepada seseorang jurugambar. Dengan itu, jurugambar mengenakan harga untuk perkhidmatannya berdasarkan berapa lama masa yang perlu diambil untuk sesuatu tugasan.

4) Perkhidmatan Selepas Rakaman
Setelah jurugambar selesai merakam gambar untuk majlis perkahwinan anda, tugas beliau sebenarnya tidak habis di situ sahaja. Beliau perlu menyunting kesemua gambar yang telah dirakam dengan memilih gambar yang terbaik sahaja. Sekiranya perlu, gambar yang terpilih akan diperbaiki lagi dari segi kecerahan, kontras, warna, ketajaman, komposisi dan sebagainya. Seterusnya, barulah gambar anda tadi akan dicetak. Selepas cetakan gambar siap, jurugambar akan meneliti kembali kualiti cetakan gambar. Gambar yang tidak sempurna akan dicetak kembali agar mencapai tahap kualiti yang dikehendaki. Akhir sekali, kesemua gambar-gambar tersebut akan disusun ke dalam album sebelum diserahkan kepada pelanggan.

5) Kos material
Selain dari kos perkhidmatan yang disebutkan di atas, kos material juga terlibat dalam menentukan harga perkhidmatan seseorang jurugambar. Antara kos material yang terlibat ialah kos pengangkutan, cetakan gambar, album, bil telefon, kos promosi serta lain-lain kos peniagaan.

Dengan mengetahui kos sebenar yang terlibat dalam menghasilkan gambar perkahwinan, diharap anda akan lebih menghargai peranan seorang jurugambar walaupun anda terpaksa mengeluarkan sejumlah wang untuk membayar perkhidmatannya. Walau apa pun, sememangnya berbaloi untuk membelanjakan wang kepada sesuatu yang boleh anda tatap sehingga ke akhir hayat. Tambahan pula, ianya adalah gambar hari yang paling bahagia dalam hidup anda.

Siap 10K lah kalaw hired photographer ni.

Photollica

Photollica. Apa itu photollica? Photo atau Gambar foto (seringnya disingkatkan menjadi foto) ialah imej yang dicipta oleh cahaya yang jatuh pada permukaan peka cahaya, biasanya filem fotografi atau pengimej elektronik seperti peranti caj terganding (CCD) atau cip semikonduktor oksida logam pelengkap (CMOS) sumber. Manakala licca pula adalah yakni kegemaran terhadap muzik metallica, lalu menjadikan suku kata yang terakhir sebagai trademark group tersebut.

Ditubuhkan pada lewat 2008 oleh tajulariffibrahim, selaku pengasas Fotollicca bermula dengan hobi, kemudia dengan keazaman yang tinggi menjadikan hobinya ini sebagai satu bidang komersil menubuhkan fotolicca bersama rakan sejawatnya mohd mubarag mansor menjadikan Fotollica sebagai satu impak baru didalam dunia fotografi.

Fotollica berazam agar boleh berdiri tinggi di mata Malaysia seterusnya disegani dimata dunia. Untuk maklumat lanjut, anda boleh ke laman web dibawah.

Tajul Ariff

Mohd Mubarag 

Bokeh

In photography, bokeh (/ˈboʊkə/ boh-kə, Japanese: [boke]) is the blur or the aesthetic quality of the blur in out-of-focus areas of an image, or the way the lens renders out-of-focus points of light. Differences in lens aberrations and aperture shape cause some lens designs to blur the image in a way that is pleasing to the eye, while others produce blurring that is unpleasant or distracting—”good” and “bad” bokeh, respectively Bokeh occurs for parts of the scene that lie outside the depth of field. Photographers sometimes deliberately use a shallow focus technique to create images with prominent out-of-focus regions.

Bokeh is often most visible around small background highlights, such as specular reflections and light sources, which is why it is often associated with such areas However, bokeh is not limited to highlights; blur occurs in all out-of-focus regions of the image.

sources

exif:

50mm f1.8, f5, 1/25, iso400.